Szeretnék segíteni, hogy neked is szép és üde gyeped legyen!

Gyepsznyeg_kszgyep_gyeptgla_teleptse_kivitelezse_rtkestse_premium_garden_design

 

A tapasztalatom az az, hogy sokan nem is gondolnák, hogy bizony egy egyszerű fűmagvettés nem is olyan egyszerű mint ahogy látszik viszont aki fűmagvetés melett dönt és jól csinálja biztosan szép és üde pázsitja lesz. Megpróbálok segíteni a következő lépésekben, ha mégis saját kezüleg szeretnéd megcsinálni kertedben a fűmagvetést. Ha mindent jól csinálsz neked is szép és üde gyeped lehet! Mivel minden kert egyedi adottságokkal rendelkezik, ezért ez a leírás egy kiinduló pont, hogy pontosan milyen folyamatokra lesz szükség azt egy helyszíni felmérést követően tudunk megállapítani.

Röviden összefoglalva amire mindenképp érdemes figyelni, ha fűmagvetésben gondolkodunk. Természetesen minden kert egyedi és annak megfelelően kell eljárni, de az alapvető dolgokat, ha tudjuk akkor már a szép kerthez vezető úton járunk. 

Terület előkészítése a fűmagvetés előtt: 

 • Fűmagvetés előtt fontos a terület gyomirtása, tisztítása hiszen akár fűmagvetés akár gyepszőnyegezésről beszélünk a tiszta terület előkészítése minden esetben fontos, hogy a későbbiekben ne legyen gondunk a gyomokkal. 
 • Fűmagvetés előtt fontos a terület megfelelő megművelése, amelyet kb. 30 cm-es mélységben végzünk így biztosítjuk a fűmagvetés után a megfelelő gyökeresedést. 
 • Fűmagvetés előtt fontos miután végeztünk a talaj megművelésével jöhet a szintezés, ha kialakítottuk a megfelelő szintet, sík területet érdemes áthengerezni még a fűmagvetés előtt.
 • Fűmagvetés előtt fontos a talaj fertőtlenítése kertünkben, mivel így olyan kártevőktől megtudunk szabadulni, ami alapvetően kárt tenne a gyepünkben, illetve fontos lehet az, hogy ennek hatására a vakond is elkerüli a kertünket. 
 • Fűmagvetés előtt fontos a talajjavítás hiszen minden kertben más a talaj szerkezete ezt ellenőrizni kell, mintát kell venni és ennek megfelelően feljavítani a talajt kertünkben, rosszabb esetben előfordul, hogy talaj cserét kell alkalmazni. 
 • Fűmagvetés előtt fontos a talaj tápanyagpótlása erre érdemes egy minőségi starter gyeptrágyát használni, illetve szerves trágyát. 
 • Fűmagvetés előtt fontos igény esetén vakondháló terítése, így megakadályozzuk, hogy a vakondok széttúrják gyepünket. Fűmagvetés esetén a vakondhálót kb. 7 cm mélységben helyezzük el a föld alatt. 

Jöhet a fűmagvetés, ha már készen vagyunk az előkészületi munkálatokkal akkor a következő a folyamat:

 • Fűmagvetésnél ne kézzel szórjuk a fűmagot, hanem használjuk erre a célra alkalmas repítőtárcsás szórókocsit az egyenletes fűmag kijuttatás érdekében.
 • Fűmagvetéshez minőségi fűmagkeveréket használjuk, illetve a kertünk adottságainak megfelelőt. pl.: árnyéktűrőt fűmagot, szárazságtűrő fűmagot vagy mondjuk taposás tűrő fűmagot stb.. ezt minden esetben a kertünk adottságai alapján tudjuk eldönteni, illetve az igények alapján.
 • Miután a fűmagot elszórtuk finoman dolgozzuk be a földbe és jöhet ismét a hengerezés.
 • Alapos öntözés, ha van öntözőrendszer akkor könnyű dolgunk van, hiszen csak beállítjuk a megfelelő programozást, ami úgy néz ki, hogy ameddig kikel a fűmag addig úgynevezett kelesztő öntözést végzünk. A lényege, hogy tartsuk nedvesen a területet ameddig kikel a fűmag, évszaktól függően kell beállítani a megfelelő öntözést szóval ez változó lehet, de az is fontos, hogy ne legyen pangó víz.  
 • Az első fűnyírás előtt fokozatosan vegyük vissza az öntözést annak érdekében, hogy az első fűnyíráskor ne süppedjünk be a földbe, illetve a továbbiakban a helyes öntözés beállítása évszaktól függően, ritkábban és sokat elv alapján, tehát nem kell mindennap öntözni.

Fűmagvetés után, hogy szép és üde maradjon gyepünk: 

 • Fűmagvetés után fontos a gyakori fűnyírás minimum heti 1 alkalom, de előfordulhat, hogy 2 fűnyírás is szükséges, illetve a fűnyíró pengéje mindig legyen éles. 
 • Fűmagvetés után fontos az évszaktól függően megfelelő minőségi tápanyagok kijuttatása tavaszi, nyári, őszi. 
 • Fűmagvetés után fontos a gyepszellőztetés, amennyiben indokolt!  Így az elhalt filces réteget eltudjuk távólitani és persze a gyepszellőztetés utáni vele járó további teendők, ha indokolt pl. felülvetés, homokszórás, tápanyagutánpótlás
 • Fűmagvetés után fontos a szelektív gyomirtózás de csak, amikor már megerősödött a meglévő gyepünk, mivel a szelektív gyomirtó egy kicsit bonyolultabb szer mind a sima gyomirtó ezért érdemes megvárni ameddig megerősödik a meglévő gyepünk és utána használható, ami annyit tesz, hogy a meglévő gyomokat kiirtja, de a gyepet nem fogja bántani.
 • Fűmagvetés után fontos a megfelelő öntözés, ami évszaktól függően változik, amikor már meglévő gyepről beszélünk akkor nem úgy öntözzük gyepünket mind amikor a kelést várjuk, hanem ritkábban és sokat elv alapján, így arra késztetjük a gyökérzetet, hogy ne a felső rétegben maradjon, így ellenállóbb lesz és tartósabb. Az öntözést mindig a hajnali órákra tervezzük. 

Fűmagvetés után, ha ezeket az alapvető teendőket elvégezük akkor gyepünk megfelelő kondícióban lesz és ennek hatására azon kívül, hogy szép és esztétikus lesz, de a betegségekkel szemben is ellenálóbb lesz.  

Remélem tudtam segíteni, ha mégsem boldogulsz és szeretnéd, hogy szép és üde legyen pázsitod akkor keresd kertépítő csapatunkat, örömmel segítünk akár tanáccsal akár kivitelezéssel kapcsolatban. 

Kérd ingyenes árajánlatunk! Kiemelten a Velencei-tó, Gárdony, Agárd, Pusztaszabolcs és 100 km-es vonzáskörzetében vállalunk kertszépítési feladatokat.