Gyepszellőztetés minden ami kert 
 
Tavaszi gyepkarbantartás fontossága
 
Egy gyep életében elengedhetetlen a tavaszi indítási folyamat elvégzése, mert így tudjuk megfelelő kondícióba hozni és így biztosítva, hogy szép, erős és üde legyen gyepünk. Nyilván most a tavaszi gyep indításról beszélünk, de hozzá tenném, hogy ugyanolyan fontos az év közbeni gyep fenntartása és a tél előtt a befejezés is.
 
 
Gyepkarbantartás folyamata 
 
Összefoglalva a következő teendőket javaslom, hogy szép és üde legyen gyepünk.
 
- szükség esetén a gyep szellőztetése, gyep lyuggatássá 
- az évszaknak megfelelő tápanyag kijuttatása 
- felülvetés minőségi fűmag keverékkel és betakarása 
- permetezés megfelelő növényvédő szerekkel
- automata öntözőrendszer indítása és a evvel járó karbantartási feladatok elvégzése és az évszaknak megfelelő öntözési idő programozása
 
Mivel minden kert egyedi ezért a legjobb eredmény elérése érdekében változhat a folyamat, amit egy helyszíni felmérés során megtudunk állapítani. Éppen ezért, ha saját kezűleg szeretné ezeket a feladatokat elvégezni kertjében akkor mindenképp javaslom, hogy mielőtt megtesszi az első lépést kérje szakember véleményét az aktuális feladatok elvégzése miatt. Ha tancsára van szüksége, vagy akár kivitelezéssel kapcsolatban szeretne segítséget kérni akkor keresse bizalommal csapatunkat örömmel segítünk.
 
 
Prémium Kert

Kivitelezés

Vállaljuk meglévő kertek minőségi felújítását, új kertek építését, tervezését. Automata öntözőrendszer telepítést, térkövezést, fakivágást, zöldhulladék elszállítás, állandó vagy alkalmi kertfenntartást és sok más zöldterület gondozással kapcsolatos feladatokat válaszon szolgáltatásink közül és kérje ingyenes árajánlatom.

Webshop

Vásároljon a szakembertől, így biztosan nem nyúl mellé! Cégünk nem csak kivitelezéssel foglalkozik, hanem minőségi és folyamatosan bővülő termékek érékesítésével is, így mindenki megtalálhatja a kertépítési és ház körüli projektjéhez szükséges termékeket. Nézzen szét kertészeti Webshopunkban, ha segítségre van szüksége keressen örömmel segítek. 

 

Kedvezmények 

Felhívnám a figyelmet a szezon előtti kedvezményünkre! Ha komplett kertépítéssel bízza meg csapatunkat, amely legalább magában foglalja a kerttervezést, kertépítést, automata öntözőrendszer telepítést akkor az öntözőrendszer anyagár végösszegéből 20% kedvezményt biztositok. Az automata öntözőrendszer anyagár kedvezmény 2021.03.20-ig érvényes.

Ajándék

És még nincs vége! Az általunk megépített kertek mellé egy fél évre szóló kertfenntartási tanácsadást biztosítok, hogy biztosan szép és üde maradjon kertje a továbbiakban is.

 

Prémium Kert

Automata öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszer elengedhetetlen a szép kertek érdekében. Mint kertépítő és értékesítő pontosan tudom, hogy az automata öntözőrendszer nélkül sosem lesz igazán szép egy kert! Összefoglaltam, hogy miért fontos az automataöntőrendszer, illetve az előnyeit és néhány tanáccsal is szeretnék segíteni a meglévő automata öntözőrendszerrel rendelkező kertbarátoknak

Miért fontos az öntözőrendszer?

 • mert megfelelő vízmennyiséget juttat ki az automata öntözőrendszer
  (nincs pazarlás, pontosan annyi vizet juttat ki kertjére amennyit kell)
 • mert megfelelő időben indul az öntözőrendszer
  (minden kertnél egyedi locsolási idő javasolt az automata öntözőrendszerrel ezt kényelmesen programozhatjuk)
 • mert teljesen automata
  (esős időben kikapcsol az öntözőrendszer, illetve wifirendszerrel is tudjuk telepíteni így telefonról bárhol is van könnyedén, kényelmesen tudja kezelni kertjében az öntözőrendszerét, illetve nem utolsó sorban, nyaralni is bátran elmehetnek családjával így bíztosan nem lesz probléma.

Előnyei az öntözőrendszernek

 • előnyös mert növeli az ingatlan értékét így befektetésnek is ideális
 • előnyös mert időt és energiát spórol így nem kell a kézi öntözőssel foglalkozni, ami egyébként sem lenne túl eredményes
 • előnyös mert pénz marad a zsebében, mivel az automata öntözőrendszereink pontosan annyi vizet juttatnak ki kertjére amennyire szükség van így nincs pazarlás. Valljuk be ezt kézi öntözőssel nem lehet megoldani, illetve nem is tudjuk, hogy pontosan mennyi vizet juttatunk ki gyepünkre/növényeinkre, ha túl kevés az a baj, ha túl sok az a baj.
 • előnyös mert minden tényezőt figyelembe véve a befektetett pénz megtérül... akkor miért ne?

Néhány jó tanács automata öntözőrendszerrel rendelkező kertbarátnak a használata során. Többször is találkoztam hasonló problémákkal öntözőrendszer felülvizsgálataim során.

 • Egy problémás gyep felmérése során először is rákérdezek, hogy milyen mennyiségben öntöznek, illetve mikor... és sajnos általában azt kell megállapítsam, hogy össze vissza, ráadásul még nem is a megfelelő mennyiségű víz öntözőséével. Az esti öntözés felejtsük el mivel a gombásodás melegágya! Annak érdekében, hogy a gyepünk friss és üde maradjon ezért a hajnali öntözést javaslom az évszaknak megfelelő beállítássokkal.
 • Nem ajánlott az öntözőrendszerünk napi színtű öntözésre való programozása, illetve a gyakori de kevés öntözés. Ez helyett azt javaslom, hogy az automata öntözőrendszert úgy állítsuk be, hogy ritkábban öntözünk, de sokat... természetesen az évszaknak megfelelő beállításokkal.
 • Tavasszal az automata öntözőrendszerünk indításakor mindenképp ellenőrizzünk le minden szórófejét a megfelelő szóráskép érdekében, illetve cseréljünk szűrűt, ha esedékes.
 • Ősszel az automata öntözőrendszert mindenképp víztelenítsük semmikép ne maradjon benne víz, így elkerüljük a tavaszi indításkor felmerülő költségeket, javításokat amit a fagyás okozott. Átalábban, október elején amikor megjelenek az első fagyok, az időjárás pedig csapadékosra fordul ekkor lehet elvégezni az automata öntözőrendszer víztelenítését.

A gyep víz/öntözési igényei 

 • 10-20 C° között 1-2 liter/m2 - öntözés hetente egyszer
 • 20-25 C° között 3-4 liter/m2 - öntözés 4-5 hetente kétszer
 • 25-30 C° között 4-5 liter/m2 - öntözés 3-4 naponta egyszer
 • 30 C° fölött 5-7 liter/m2 - öntözés 2-3 naponta egyszer

Kivitelezés

A szép kerthez vezető útért keresse kertépítő csapatunkat és kérje ingyenes árajánlatom.
Automata öntözőrendszer telepítése megrendelés esetén az anyagár végösszegéből 10% kedvezményt tudunk biztosítani. Az automata öntözőrendszer anyagár kedvezmény 2021.03.20-ig érvényes.
Néhány információt szeretnék megosztani veletek a fűmagvetésről és a gyepszőnyeg telepítésről.
 
A kertfelméréseim során mindig megkérdezik, hogy a gyepszőnyeget vagy a fűmagvetést ajánlom. Egy kertépítés, kertfelmérés során első körben az ügyfél igényeit mérem fel és utána tudunk elindulni a közös úton, ahol ár/értékarányban a legjobb lehetőséget tudom felajánlani. Nyilván a gyepszőnyeg telepítési ára magasabb, mint egy fűmagvetésé de mindent figyelembe véve megpróbálok segíteni, hogy biztos döntés tudjon hozni. Eddig senkisem bánta meg, hogy gyepszőnyeget telepítettünk kertjében, de a minőségi fűmagoknak köszönhetően gyönyörű fűmagvetés referenciákkal is rendelkezzünk, amelyeket úgyszintén bátran ajánlok. A fenti képen egy minőségü fűmagvetés referenciánk látható.
 
A gyepszőnyeg
 
A prémium minőségi gyepszőnyeget általában 15 hónapig fűiskolában nevelik. A gyepszőnyeget a felhasználásának reggelén szedik fel frissen annak érdekében, hogy a kertépítés, gyepszőnyeg terítés során a legkiválóbb állapotban legyen.
Ha gyepszőnyeg vásárlása mellet döntene akkor nem nyúlhat mellé mivel rekordidő alatt sűrű, gyommentes üde zöld pázsitja lehet.
A gyepszőnyeg fektetést kora tavasztól késő őszig lehet végezni, 2020-ban az utolsó gyepszőnyeg telepítésünket decemberben adtuk át, de mindenképpen időjárás függő. 
 
Az általunk használt prémium minőségi gyepszőnyeg jellemzői: 
 
 • frissen vágott gyepszőnyeg közvetlenül a termőterületről.
 • zöld kert rekordidő alatt
 • 100%-ban gyommentes, sűrű gyepszőnyeg
 • prémium minőségű gyepszőnyeg a legjobb fűfajtákból
 • strapabíró és erős gyökérzettel rendelkező gyepszőnyeg 
 • azonnal látványos üde zöld színű gyepszőnyeg
 
Tipp: Ha saját kezűleg szeretné kivitelezni kertjében a gyepszőnyeg terítést akkor a gyepszőnyeg terítése előtt használjon minőségi starter gyeptrágyát.
Figyelem! Olyan gyepszőnyeget, gyeptéglát ne vásároljon, ami több napig ált!
 
Gyepszőnyeg ára:
 
A gyepszőnyeg árak a rendelés mennyiségétől, és a helyszín határozza meg, ahova a kiszállítás történik mert országosan fuvarozóink eltérő, egyedi árakon szállítanak. Továbbá a gyepszőnyeg piacon is vannak jó minőségű gyepszőnyegek és gyengébb minőségű gyepszőnyeg én kizárólag a prémium minőségi gyepszőnyegeket javaslom. Ha gyepszőnyeg vásárláson gondolkodik, és szeretné tudni pontosan, hogy mennyibe kerül kérem vegye fel a kapcsolatot csapatunkkal és egy rövid egyeztetés után pontos árajánlatot tudunk adni.
 
Gyepszőnyeg paraméterei:
 
 • átlagos súlya 20-23 kg
 • mérete 40x250 cm
 • felület 1 m2
 • vastagság 15 mm
 • raklap méret 10x125
 • 50 m2 / raklap
Mennyi idővel kell a füvesítés előtt megrendelnem a gyepszőnyeget?
 
A kertépítés, gyepszőnyeg, készgyep főszezonjában érdemes legalább minimum 3-4 nappal a gyepszőnyeg terítésének az időpontja előtt megrendelni. Tapasztalatból mondhatom, csúcsszezonban a nagy kereslet miatt még így is előfordulhatnak csuszások a gyepszőnyeg felszedésében.
 
Drágább a gyepszőnyeg, mint a hagyományos fűmagvetés?
 
Természetesen igen drágább a gyepszőnyeg, viszont nagy előnye van a gyepszőnyegnek mivel rekordidő alatt szép üde zöld gyepszőnyegünk lehet.
 
Mikor a legoptimálisabb telepíteni a gyepszőnyeget?
 
Ha van automata öntözőrendszerünk akkor bármikor lehet gyepszőnyeget telepíteni, kivéve a fagyos hónapokat. Alapvetően a gyepszőnyeg telepítést nem is javaslom azoknak a kerttulajdonosoknak, akiknél nincs automata öntözőrendszer illetve, ha a kivitelezést mi végezük így garanciát sem tudunk adni mivel az automata öntözőrendszer elengedhetetlen a szép gyep érdekében.
 
Gyepszőnyeg tápanyag utánpótlása
 
A gyepszőnyeget alapvetően úgy telepítjük, illetve úgy javaslom, hogy ahhoz megfelelő minőségi starter trágyát használjuk ez általában 90 napig biztosítja a tápanyagot gyepünknek. Ezek után az évszaknak megfelelő lassú lebomlású műtrágyát javaslok pl. Beckmann illetve a Landscaper Pro műtrágyáit, amelyeket webshopunkban is megtalál
 
Ha gyepszőnyeg vásárlása mellett dönt itt tudja leadni rendelését: https://premiumkertepito.hu/webshop/gyepszonyeg/gyepszonyeg-gyeptegla
További felmerülő kérdés esetén hívja bizalommal csapatunkat!
 
 
A fűmag:
 
A fűmagkeverék többféle perjék, herék, csenkeszek magvainak keveréke olyan arányban, hogy az kertünkben a lehető legjobban érezze magát.
Ezek a keverékek lehetnek szárazság vagy árnyéktűrő, taposás tűrő, levél vastagság, gyors/lassabb növekedésű fűmagok stb..
Rengeteg fűmag választási lehetőségünk van, hogy a legjobb fűmagot válaszuk ki én mindig azt javaslom a kertépítés, kerttervezés során, hogy a kert adottságait figyelembevéve válaszunk. Például, ha árnyékos akkor árnyék tűrő fűmagkeverék közül válaszunk, ha nagyobb igénybevételnek van kitéve kertünk akkor egy strapabíró, taposás tűrőt ajánlok. Egy kertépítés, kerttervezés során rengeteg fűmagkeverék közül lehet választani éppen ezért azt javaslom, hogy kérje szakembereink segítségét. Akár kivitelezés, akár webshopos vásárlás esetén örömmel segítünk a legjobb választásban érdekében így kertje biztos kezekben van.
 
Fűmag árak:
Mint általában mindig a legjobb minőségre törekszem ezért ezt a gondolatot javaslom mindenkinek. Az olcsó fűmagokkal ne próbálkozunk mert nem lesz túl jó a végeredmény. Javaslom a Barenbrug fűmagok és Landscaper Pro fűmagok termékeit és műtrágyáikat is egyaránt. Sok éves kertépítési, gyepszőnyeg telepítési tapasztalatomból kifolyólag mondhatom, hogy a megfelelő felhasználás esetén garantál szép lesz kertjük. A termékek megtalálhatóak Webshopunkban. Landscaper Pro fűmagok: https://premiumkertepito.hu/webshop/fumagok/landscaper-pro Barenbrug fűmagok: https://premiumkertepito.hu/webshop/fumagok/barenbrug
 
Mint említettem, fűmagvetéssel is lehet szép üde gyepünk. Viszont figyelembe kell venni a fűmagvetésnél a következőket, ami nagyban befolyásolja, hogy gyepszőnyeg vagy fűmagvetés mellett tegyük le a voksunk.  Egy kertépítés, kerttervezés során a fűmagvetésnél a következőket bele kell kalkulálni:
 
Fűmagvetés esetén
 
A fűmagvetésnél kb. 1 hónap múlva esedékes az első fűnyírás időjárás függvényében, ebből kifolyólag ebben az idő intervallumban nem tudjuk használatba venni.
 
Fűmagvetés esetén egyből szép sűrű gyepünk lesz?
 
A fűmagvetésnél előfordul, hogy felülvetést igényel itt fontos az is, hogy milyen fűmagot használunk. Ajánlom, Barenbrug és a Landscaper Pro termékeinket, amelyek a webshopunkban megtalálhatóak.  Barenbrug fűmagok: https://premiumkertepito.hu/webshop/fumagok/barenbrug
 
Fűmagvetés után vannak további teendők?
 
fűmagvetés után szelektív gyomírtás javasolt mivel sajnos a fűmagvetéssel együtt jön a gaz is. Erre a legjobb megoldás, ha minél sűrűbb gyepet alkotunk és gyakran vágjuk, illetve már lehet kapni olyan műtrágya kombinációkat is, amelyek egyben a gazokat is elpusztítják így kényelmesen tudunk védekezni ellenük. Fontos! a szelektív gyomírtot csak 3-ik fűnyírás után használjuk füvünkre... a frissen kikelt magokat nem szabad egyből permetezni!
 
Fűmagvetés után a tápanyag utánpótlása
 
Ahogy a gyepszőnyegnél is írtam alapvetően ugyan az a szabály... megfelelő minőségi starter trágyát használjuk fűvesítéskor ez általában 90 napig biztosítja a tápanyagot gyepünknek. Ezek után az évszaknak megfelelő lassú lebomlású műtrágyát javaslok pl. Beckmann illetve a Landscaper Pro műtrágyáit, amelyeket webshopunkban is megtalál
 
Remélem tudtam segíteni. További felmerülő kérdés esetén vegyék fel kapcsolatot kertépítő, kertészépítő csapatunkkal.
Kivitelezés és Webshop egy kézben!